Dušená oháňka recept.
Ingredience pro dušená oháňka:
1 kg vepřových oháňek
2 cibule
4 stroužky česneku
2 lžíce sádla nebo oleje
2 lžičky sladké papriky
1 lžička kmínu
sůl a pepř podle chuti
300 ml vody nebo vývaru
2 lžíce rajčatového protlaku
Recept:
Oháňky omyjte, osušte a pokud je to nutné, odstraňte přebytečné tuky nebo šlachy. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Stroužky česneku oloupejte a nasekejte na jemno. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a za stálého míchání na něm zpěňte cibuli. Po chvíli přidejte česnek a krátce osmahněte.
Oháňky osolte, opepřete a obalte v paprice a kmínu. Přidejte je do pánve s cibulí a česnekem a opečte ze všech stran dozlatova. Poté přilijte vodu nebo vývar a přidejte rajčatový protlak. Promíchejte a přikryjte.
Dušte na mírném ohni asi 1,5 až 2 hodiny, dokud nejsou oháňky měkké. Během dušení příležitostně promíchejte a případně dolijte trochu vody, pokud by omáčka příliš vysychala.
Tipy:
Pro intenzivnější chuť můžete do omáčky přidat trochu majoránky nebo tymiánu. Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do omáčky lžičku chilli nebo pár kapek pálivého oleje. Dušená oháňka výborně chutnají s knedlíkem, ale skvěle se hodí i k bramborové kaši nebo rýži. Pokud preferujete zdravější variantu, můžete místo sádla použít olivový olej.