Kedlubnová omáčka s koprem recept


Kedlubnová omáčka s koprem recept.

Kedlubnová omáčka s koprem je osvěžující příloha, která skvěle doplní ryby nebo pečené maso. Zde je popis ingrediencí a postupu přípravy spolu s několika tipy.

Ingredience
Na přípravu této omáčky budete potřebovat následující ingredience
kedlubna velká
koprová natě
mléko
máslo
hladká mouka
sůl
čerstvě mletý bílý pepř
muškátový oříšek
citronová šťáva

Recept
Nejdříve kedlubnu oloupejte a nastrouhejte na jemno. V malém hrnci rozehřejte máslo a přidejte nastrouhanou kedlubnu. Restujte několik minut, dokud není kedlubna měkká. Poté přisypte mouku a míchejte, dokud se nevytvoří jemná roux.
Pomalým přilíváním mléka za stálého míchání vytvořte hladkou směs. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 5 minut, aby se mouka úplně spojila s ostatními ingrediencemi.
Při vaření omáčky nezapomeňte občas promíchat, aby se nepřipálila.
Na konec vmíchejte jemně nasekanou koprovou nať, ochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a trochou citronové šťávy pro zvýraznění chuti.
Nechte omáčku ještě chvilku probublávat a pak ji můžete servírovat.

Tipy
Pokud chcete omáčku více jemnou a krémovější, můžete použít smetanu místo mléka.
Pro veganickou verzi omáčky použijte rostlinné mléko a rostlinné máslo.
Tato omáčka se hodí k rybám, pečenému kuřeti nebo simplement jako dip k pečivu.
Pokud máte rádi intenzivnější chuť kopr, nebojte se přidat více této bylinky.