Frankfurtská polévka s hlívou recept


Frankfurtská polévka s hlívou recept.

Frankfurtská polévka s hlívou je tradiční české jídlo, které se dá snadno upravit pro vegetariánskou variantu tím, že se použije hlíva místo klobásy. Tento recept je pro 4 osoby.

Ingredience
250 gramů hlívy ústřičné, očištěné a nakrájené na kousky
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, nasekané
2 lžíce másla
1 lžička majoránky
1 lžička mleté papriky
1 litr zeleninového vývaru
3 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
Salt a pepř podle chuti
1 bobkový list
200 ml smetany na vaření
Pár lžic octa nebo citronové šťávy pro zvýraznění chuti
Petržel nebo pažitka na ozdobu

Recept
1. V hrnci rozehřejte máslo a přidejte cibuli s česnekem. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
2. Přidejte hlívu a restujte dalších 5 minut, dokud houby nezměknou.
3. Zamíchejte papriku a majoránku a krátce prohřejte, aby se uvolnily aroma.
4. Přilijte zeleninový vývar, přidejte brambory, bobkový list, sůl a pepř.
5. Vařte na mírném ohni 20 minut nebo dokud brambory nezměknou.
6. Po změknutí brambor přidejte smetanu a nechte polévku jemně probublávat dalších 5 minut.
7. Ochutnejte a případně dochuťte octem nebo citronovou šťávou.
8. Polévku podávejte teplou s nakrájenou petrželkou nebo pažitkou na povrchu.

Tipy
1. Pro intenzivnější chuť můžete použít kouřenou papriku.
2. Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidáte do polévky trochu chilli papričky.
3. Polévku můžete servírovat s čerstvým chlebem nebo toasty.
4. Pro veganskou verzi polévky použijte rostlinnou smetanu místo smetany na vaření.
5. Hlíva ústřičná je skvělou náhradou masa díky své textuře, ale můžete experimentovat i s jinými druhy hub.