Ohavečské košíčky recept.
Ingredience na Ohavečské košíčky:
Těsto:
mouka pšeničná hladká
máslo
cukr moučka
vejce
prášek do pečiva
Náplň:
mák mletý
mléko
cukr krupice
rozinky
máslo
citronová kůra
vanilkový cukr
Postup přípravy Ohavečské košíčky:
Nejdříve si připravte těsto. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr moučka a máslo. Máslo nakrájejte na menší kousky. V míse vše promíchejte do hrubé drobenky. Přidejte vejce a z těsta vypracujte hladké těsto. Těsto poté zabalte do potravinové fólie a dejte ho odpočinout do lednice na asi 30 minut.
Mezitím si připravte náplň. Do hrnce nalijte mléko, přidejte cukr krupice, máslo, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přiveďte k varu a přidejte mletý mák a rozinky. Vařte asi 15 minut, dokud náplň nezhoustne. Poté ji nechte vychladnout.
Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Těsto vyválejte na pomoučené ploše a vykrajujte kruhy, které vložíte do formiček na košíčky. Do každého košíčku nalijte několik lžiček mákové náplně.
Pečte košíčky v předehřáté troubě asi 20 minut, nebo dokud nejsou zlatavé. Po upečení nechte košíčky chvíli vychladnout ve formičkách a poté je vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
Tipy pro dokonalé Ohavečské košíčky:
1. Těsto nechte dostatečně odpočinout, bude se pak lépe zpracovávat.
2. Košíčky vykrajujte pomocí skleničky nebo kulatého vykrajovátka, aby měly všechny stejný tvar a velikost.
3. Náplň nechte pořádně vychladnout, aby při pečení nevytekla.
4. Košíčky po upečení nechte chvíli odpočinout ve formě, aby získaly pevnější strukturu před vyklopením.
5. Pro ještě lepší chuť můžete před podáváním košíčky posypat moučkovým cukrem.