Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem recept


Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem recept.

Ingredience:
300 g krůtích prsou
200 g dlouhozrnné rýže
1 červená paprika
1 malá cuketa
2 mrkve
1 cibule
3 stroužky česneku
50 ml sójové omáčky
2 lžíce rostlinného oleje
sůl a pepř dle chuti
petržel nebo jarní cibulka na ozdobu

Recept:
Rýži uvařte podle návodu na obalu a nechte ji vychladnout. Ideálně použijte rýži, která byla uvařená den předem. Krůtí prsa omyjte, osušte a nakrájejte na malé kousky. Mrkve a papriku očistěte a nakrájejte na tenké proužky, cibuli nakrájejte na jemno, cuketu na kostičky a česnek nasekejte nebo vytlačte. Na velké pánvi nebo ve woku rozehřejte olej a na silném ohni krátce opečte krůtí maso, dokud není zlatavé. Přidejte cibuli a česnek, smažte, dokud nezměknou. Poté přidejte mrkev, cuketu a papriku, smažte dalších pár minut. Nakonec přidejte rýži, sójovou omáčku a dobře promíchejte. Osolte a opepřete dle chuti. Smažte dozlatova a pravidelně promíchávejte, aby se rýže nepřipalovala.

Tipy:
Pro zvýraznění chuti můžete do smažené rýže přidat trochu sezamového oleje nebo pár kapek rybí omáčky. Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do rýže trochu chilli papričky nebo chilli omáčky. Pro vegetariánskou verzi můžete krůtí maso nahradit tofu nebo jen zvýšit množství zeleniny. Jako doplněk můžete podávat s plátky limetky nebo citronu, které dodají jídlu svěží chuť.