Fazolková polévka recept.
Fazolková polévka je klasický český pokrm, který je oblíbený pro svou jednoduchost a výživnost.
Ingredience
Pro přípravu fazolkové polévky potřebujete následující suroviny: fazole (nejlépe bílé, můžete použít sušené nebo konzervované), cibuli, mrkev, celerovou nať, brambory, česnek, bobkový list, majoránku, sůl a pepř. K dochucení můžete použít také kousek uzeného masa nebo klobásu.
Recept
Pokud používáte sušené fazole, je nejprve potřeba je namočit přes noc do vody. Druhý den fazole slijte a dejte vařit v čisté vodě. Mezitím si na troše oleje osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte na kostičky nakrájené brambory, mrkev a celerovou nať. Vše restujte pár minut, pak přidejte utřený česnek, bobkový list a majoránku. Po chvíli přilijte vodu a přidejte předvařené fazole. Pokud máte, přidejte kousek uzeného masa nebo klobásu pro zvýšení chuti. Vařte, dokud nejsou všechny ingredience měkké. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
Tipy
1. Pokud chcete polévku zahustit, můžete část fazolí rozmixovat nebo přidat trochu mouky rozředěné ve vodě.
2. Polévka chutná ještě lépe druhý den, když se všechny chutě krásně spojí.
3. Servírujte s čerstvým chlebem nebo pečivem pro kompletní jídlo.
Tato fazolková polévka je výtečná a zahřeje vás v chladných dnech. Příprava není náročná a výsledek stojí za to!