Kaštanový puding recept


Kaštanový puding recept.

Kaštanový puding je lahodný dezert, který si můžeš připravit zejména na podzim, kdy jsou kaštany nejlepší. Zde je postup, jak na to.

Ingredience
- 500 g vařených a oloupaných kaštanů
- 500 ml mléka
- 100 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- 2 lžíce rumu
- 200 ml smetany ke šlehání
- špetka soli

Recept
Nejprve si připrav vařené a oloupané kaštany. Pokud začínáš s čerstvými kaštany, udělej na nich naříznutí, povař je asi 30 minut a poté oloupej. Rozdrti je na jemno, nejlépe v mixéru nebo prostřednictvím pasírovacího lisa.

V hrnci přiveď k varu mléko s cukrem a špetkou soli. Do horkého mléka přidej rozdrcené kaštany a dobře promíchej. Přidej vanilkový lusk rozříznutý podélně, aby se aroma lépe uvolnilo. Vař směs na mírném ohni asi 15 minut, dokud směs nezhoustne.

Odstav směs z ohně a přidej rum. Promíchej a nech mírně vychladnout. Pak z vanilkového lusku vyškrábej semínka a přidej je zpět do směsi.

Ve zvláštní misce ušlehej smetanu do tuha. Jemně ji vmíchej do vychladlé kaštanové směsi. Připravenou hmotu vlož do formiček nebo do velké misky a nech v chladničce ztuhnout přes noc.

Tipy
Před podáváním můžeš puding ozdobit šlehačkou, čerstvým ovocem, nebo posypat kakaem pro dekorativní efekt a příjemný kontrast chutí.

Kaštanový puding můžeš servírovat jako slavnostní dezert, který jistě zaujme nejen svou chutí, ale i krémovou texturou. K tomuto dezertu se výborně hodí sladké dezertní víno nebo šálek dobré kávy.