Květákový nákyp jako příloha recept


Květákový nákyp jako příloha recept.

Květákový nákyp je skvělou přílohou k masu nebo může sloužit jako lehký hlavní chod. Pokud máte rádi květák, tato varianta nákypu vás určitě potěší. Zde je návod, jak na to.

Ingredience
- 1 středně velký květák
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 vejce
- 100 g strouhaného sýra (např. eidam, gouda)
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- muškátový oříšek
- sůl
- pepř

Recept
1. Květák očistěte a rozdělte na menší růžičky. V hrnci přiveďte vodu k varu, osolte ji a povařte v ní květák asi 5 minut, aby byl poloměkký.
2. V mezidobí si připravte směs na zálivku. Ve větší míse smíchejte smetanu, vejce, prolisovaný česnek, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
3. Květák scedíte a rozložíte do vymazané zapékací mísy. Mísa by měla být vymazána máslem.
4. Přelijte květák směsí smetany a vajec. Na vrch posypte strouhaným sýrem.
5. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu 20 až 25 minut, dokud není nákyp zlatavě zapečený.

Tipy
- Před pečením můžete nákyp posypat ještě trochou čerstvé petrželky nebo pažitky pro zvýraznění chuti.
- K experimentování můžete do nákypu přidat i další zeleninu jako jsou brokolice nebo mrkev.
- Pokud chcete nákyp učinit ještě lahodnějším, můžete použít směs více druhů sýrů.
- Pro křupavější vrstvu na vrchu můžete přidat trochu strouhanky smíchané s máslem a sýrem.