Piškotová roláda recept


Piškotová roláda recept.

Piškotová roláda je oblíbený dezert, který může být plněný různými krémy nebo marmeládou.

Ingredience:
- 4 vejce
- 120 g cukru krupice
- 120 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- marmeláda, džem nebo krém podle vašeho výběru pro náplň

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Plech vyložte pečicím papírem.
2. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Bílky ušlehejte do tuhého sněhu.
3. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Postupně přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a špetkou soli.
4. Do směsi žloutků jemně vmíchejte sníh z bílků.
5. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech.
6. Pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, než piškot zezlátne.
7. Upečený piškot okamžitě vyklopte na vlhký utěrku, odstraňte pečicí papír a zvolna zarolujte. Nechte zchladnout.
8. Po vychladnutí piškot opatrně rozbalte a potřete náplní dle vašeho výběru.
9. Piškot znovu zarolujte, tentokrát již s náplní. Nechte v chladničce dobře ztuhnout a poté podávejte.

Tipy:
- Pro lepší chuť piškotu přidejte do těsta lžičku vanilkového extraktu.
- Piškotovou roládu můžete před podáváním pocukrovat moučkovým cukrem nebo obalit v kokosu.
- Pro osvěžující variantu použijte jako náplň citronový krém nebo smetanu smíchanou s čerstvým ovocem.
- Pokud chcete roládu učinit více šťavnatou, přidejte do náplně trochu alkoholu, například rum nebo maraschino.

Piškotová roláda je výborný dezert, který si můžete přizpůsobit podle své chuti a příležitosti.