Guláš s paprikami recept


Guláš s paprikami recept.

Ingredience na guláš s paprikami:

hovězí maso na guláš 500 g
cibule 2 velké
červené papriky 2
zelené papriky 2
rajčatový protlak 2 lžíce
česnek 3 stroužky
sádlo nebo olej
mletá paprika 1 lžíce
kmín mletý 1 čajová lžička
sůl
pepř
voda nebo vývar

Recept:

Masové kousky osolte a opepřete. Na pánvi rozehřejte sádlo nebo olej a maso na něm zprudka opečte dozlatova. Maso vyjměte a na tuku osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, až zezlátne. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, mletou papriku a kmín, chvilku restujte, aby se uvolnily aroma koření.

Vraťte k masu na pánev, přidejte rajčatový protlak a podlijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Dusíme na mírném ohni pod pokličkou asi 1,5 hodiny. Během dušení příležitostně promíchejte a případně dolijte vodu, aby maso nebylo suché.

Mezitím očistěte papriky, nakrájejte je na proužky a přidejte k masu. Guláš pak dusíme dalších 30 minut, dokud není maso měkké a papriky provoněné.

Tipy:

Pro ještě bohatší chuť můžete přidat trochu červeného vína společně s rajčatovým protlakem.
Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do guláše pár kapek pálivého chilli oleje nebo trochu chilli papričky.
Podávejte s čerstvým chlebem, knedlíkem nebo vařenými bramborami.
Pro zahuštění omáčky můžete nakonec přidat lžičku hladké mouky rozmíchanou v troše vody.
Tento recept je výborný i jako základ pro varianty s jinými druhy mas nebo zeleniny.