Chléb pro začátečníky recept


Chléb pro začátečníky recept.

Ingredience pro chléb:
500 gramů hladké mouky
10 gramů soli
7 gramů suchého droždí nebo 20 gramů čerstvého
300 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje

Recept na přípravu chleba:
Do velké mísy prosejte mouku a smíchejte ji se solí. V malé míse rozpusťte droždí ve vlažné vodě a nechte stát asi 5 minut, dokud nezačne pěnit. Vytvořte v mouce důlek a do něj nalijte směs droždí a vody. Přidávejte olivový olej.

Začněte hníst těsto. Můžete to dělat v míse nebo na lehce pomoučněné pracovní ploše. Hnětení by mělo trvat asi 10 minut, dokud těsto není hladké a pružné. V případě potřeby přidejte trochu mouky nebo vody, aby těsto nebylo příliš suché nebo naopak lepivé.

Vymažte mírně olejem mísu, do které vložíte vykynuté těsto. Přikryjte těsto utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout asi hodinu nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí těsto vyklopte na pracovní plochu a lehce ho propracujte. Tvarujte bochník podle svého výběru a položte ho na plech vyložený pečicím papírem.

Nechte chléb ještě asi 30 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.

Před vložením do trouby na povrch chleba udělejte několik řezů nožem, aby měl prostor k rozpínání. Pečte 25 až 30 minut nebo dokud chléb nezní dutě, když na něj klepnete ze spodu.

Tipy pro lepší výsledek:
Ujistěte se, že voda pro rozpuštění droždí je vlažná - ani příliš horká, ani příliš studená.
Použití olivového oleje dodá chlebu jemnější texturu a lepší chuť.
Při pečení můžete do trouby položit malou nádobu s vodou, která vytvoří páru a pomůže chlebu vytvořit krásně křupavou kůrku.
Pokud chcete experimentovat, můžete do těsta přidat bylinky nebo semínka, jako jsou slunečnicová semínka, pro vylepšení chuti.