Duhové řezy recept.
Duhové řezy jsou oblíbeným českým dezertem, který se skládá z několika barevných vrstev piškotu spojených krémem. Ideální jsou na oslavu nebo jako pestrý zákusek k čaji nebo kávě.
Ingredience:
- 4 vejce
- 200 g cukru krupice
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- Potravinářská barviva (červená, zelená, žlutá)
- 250 g másla
- 250 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce horké vody
Recept:
Začneme přípravou piškotového těsta. Vejce ušleháme s cukrem do pěny a postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme do tří částí a každou z nich obarvíme jiným potravinářským barvivem. Pečeme každou vrstvu zvlášť v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 10 minut.
Mezitím si připravíme krém. Máslo ušleháme s moučkovým cukrem do hladka. Polovinu krému necháme bílou a do druhé poloviny vmícháme kakao rozpuštěné ve dvou lžících horké vody.
Když jsou piškoty upečené a vychladlé, začneme je vrstvit. První vrstvu položíme na podnos, potřeme bílým krémem, přikryjeme druhou vrstvou piškotu, na kterou naneseme čokoládový krém a zakončíme třetí vrstvou piškotu.
Tipy:
- Pro zvýraznění barev můžete použít intenzivnější potravinářská barviva.
- Dezert můžete ozdobit ovocem nebo posypat moučkovým cukrem pro lepší vizuální efekt.
- Duhové řezy nechte před podáváním několik hodin odpočívat v chladničce, aby se krémy dobře spojily s piškoty a byly tak chutnější.