Kapustová polévka s tmavou drobrozrnnnou zelenou čočkou recept.
Ingredience:
máslo nebo olej
1 cibule
2 stroužky česneku
1 mrkev
1 petržel
kousek celeru
200 g tmavé drobnozrnné zelené čočky
1 lžička majoránky
1 lžička tymiánu
1 bobkový list
sůl
pepř
1 l vývaru nebo vody
250 g bílého zelí
2 brambory
1 lžíce octa
Recept:
Na másle nebo oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek, na kolečka nakrájené mrkve, petržel a celer. Restujte, dokud zelenina mírně nezměkne. Přidejte opláchnutou čočku, majoránku, tymián, bobkový list, sůl a pepř a vše promíchejte. Zalijte vývarem nebo vodou a vařte asi 30 minut. Mezitím nakrájejte zelí na tenké proužky a brambory na malé kostky. Přidejte do polévky a vařte dalších 20 minut nebo dokud nejsou brambory měkké. Před podáváním vmíchejte ocet a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Tipy:
Přidáním octa získá polévka příjemně kyselý nádech, který dobře doplňuje sladkost zeleniny a hloubku chuti čočky. Jako doplněk můžete podávat s kysanou smetanou nebo posypat čerstvým petrželovým listem. Polévku můžete také doplnit klobásou nebo uzeným masem pro plnější chuť. Pokud preferujete vegetariánskou variantu, zvolte zeleninový vývar.