Tyrolské knedlíčky recept


Tyrolské knedlíčky recept.

Tyrolské knedlíčky, známé také jako Tiroler Knödel, jsou tradičním jídlem rakouské a jižní německé kuchyně, ale populární jsou také v České republice. Jsou to chlebové knedlíky, které mohou být plněné uzeným masem, slaninou nebo sýrem, a obvykle se podávají s polévkou nebo jako příloha k hlavnímu jídlu.

Ingredience
250 gramů starého chleba nebo rohlíků nakrájených na kostičky
125 ml mléka
100 gramů uzeného masa nebo slaniny, nakrájeného na malé kostičky
1 malá cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, jemně nakrájené
2 vejce
Sůl a pepř podle chuti
Máslo pro smažení
Několik lístků petržele, nasekané
Mouka pokud je třeba zahustit směs

Recept
Chlebové kostky dejte do velké mísy. Ve středně velké pánvi rozpusťte trochu másla a osmahněte na něm jemně nakrájenou cibuli a česnek dozlatova. Přidejte uzené maso nebo slaninu a smažte, dokud není křupavé. Tuto směs pak rozprostřete na chlebové kostky. Vejce rozšlehejte ve mléce, osolte a opepřete. Tuto směs nalijte do mísy s chlebem a vše promíchejte. Necháte asi 30 minut stát, aby chléb nasákl veškerou tekutinu. Pokud je směs příliš mokrá, přidejte trochu mouky, pokud je příliš suchá, přidejte trochu mléka nebo vody. Vytvarujte z těsta knedlíčky. V hrnci svařte vodu a trochu osolte. Knedlíčky vařte v mírně vroucí vodě přibližně 15 až 20 minut, dokud nevyplavou na povrch.

Tipy
Pokud máte rádi bylinky, můžete do směsi přidat nasekanou petržel nebo pažitku, která dodá knedlíkům svěží chuť.
Tyrolské knedlíky můžete podávat s polévkou, jako jsou například hovězí nebo kuřecí vývar, ale skvěle chutnají i jako příloha k masovým pokrmům jako jsou pečené hovězí nebo vepřové.
Jestliže chcete knedlíčky udělat ještě lahodnější, zkuste do nich přidat kousky sýra, který se při vaření rozpustí.
Nechte knedlíčky po uvaření chvíli odpočívat, aby si udržely tvar a byly stabilnější při servírování.