Makový koláč se švestkami recept


Makový koláč se švestkami recept.

Ingredience pro makový koláč se švestkami zahrnují mouku, cukr, máslo, vejce, mléko, mák, švestky, prášek do pečiva a vanilkový cukr.

Recept začíná tím, že si připravíte těsto. Smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, cukr, vanilkový cukr, vejce a trochu mléka. Vypracujte hladké těsto, které poté rozválíte a vložíte do vymazané a moukou vysypané formy. V dalším kroku si připravíte náplň. Mák smíchejte s cukrem a mlékem, aby vznikla hustá máková pasta. Tuto pastu rozetřete na těsto. Na mákovou vrstvu poklaďte rozpůlené a odpeckované švestky, seříznutou stranou dolů. Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut, dokud není povrch zlatavý.

Tipy pro lepší výsledek: Použijte čerstvé nebo mrazem sušené švestky pro lepší chuť. Mák předem namočte, aby byl v mákové pastě měkčí. Před pečením můžete na koláč posypat trochu cukru pro křupavější vrchní vrstvu. Aby se těsto nepřipálilo, můžete formu pokrýt alobalom, pokud začne koláč příliš rychle tmavnout.