Jazyk s polskou omáčkou recept


Jazyk s polskou omáčkou recept.

Jazyk s polskou omáčkou je tradiční pokrm, který spojuje jemnou chuť hovězího jazyka s pikantní a bohatou polskou omáčkou. Tady je návod, jak tento pokrm připravit.

Ingredience
Pro přípravu jazyka
- 1 hovězí jazyk asi 1 kg
- 1 cibule
- 2 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl

Pro polskou omáčku
- 100 g másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru ze vaření jazyka
- 2 lžíce kremžské hořčice
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 100 ml smetany
- sůl a černý mletý pepř dle chuti

Recept
1. Nejprve je potřeba jazyk dobře očistit a opláchnout pod tekoucí vodou. Poté ho dejte do hrnce, přidejte cibuli nakrájenou na čtvrtky, nové koření, bobkové listy a sůl. Zalijte vodou tak, aby byl jazyk ponořený. Vařte na mírném ohni asi 3 hodiny, nebo dokud není jazyk měkký.
2. Po uvaření jazyk vyjměte z vody a nechte chvíli vychladnout. Pak opatrně oloupejte kůži a nakrájejte jazyk na tenké plátky.
3. Pro přípravu omáčky rozpusťte máslo v kastrolu, přidejte mouku a za stálého míchání vytvořte světlou jíšku. Pomalu přilévejte vývar a stále míchejte, aby se předešlo tvorbě hrudek.
4. Přidejte hořčici, cukr a ocet. Omáčku vařte na mírném ohni asi 10 minut. Nakonec vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
5. Uvařený a nakrájený jazyk vložte do omáčky a na mírném ohni prohřejte.

Tipy
- Pro ještě bohatší chuť omáčky můžete přidat trochu nakládaných okurek nebo kaparů.
- Jako přílohu si můžete připravit bramborovou kaši nebo jednoduše vařené brambory.
- Tento pokrm je ještě lepší druhý den, kdy se chutě důkladně spojí.

Příprava jazyka s polskou omáčkou může být trochu časově náročnější, ale výsledek stojí za to. Dobrou chuť!