Meruňková marmeláda recept.
Ingredience:
1 kg meruněk
500 g cukru
štáva z jednoho citronu
sklenice na zavařování
Recept:
Meruňky omyjte, rozpulte, odstraňte pecky a nakrájejte na menší kousky. Vložte meruňky do velkého hrnce, přidejte cukr a citronovou šťávu. Nechte působit asi hodinu, aby meruňky pustily šťávu. Poté vařte na středním plameni, pravidelně míchejte a odstraňujte pěnu z povrchu. Vařte, dokud směs nezhoustne, což obvykle trvá 30 až 45 minut. Sklenice na zavařování pečlivě umyjte a vysteříkejte. Horkou marmeládu nalijte do připravených sklenic, uzavřete a nechte vychladnout.
Tipy:
Pro jemnější konzistenci můžete meruňky před vařením rozmixovat. Pokud máte rádi kořeněnější varianty, přidejte při vaření trochu skořice nebo hřebíčku. Ujistěte se, že sklenice jsou skutečně pečlivě vyčištěné, aby marmeláda vydržela co nejdéle. Po otevření skladujte marmeládu v chladničce.