Rajská omáčka s vepřovými kuličkami recept.
Ingredience pro rajskou omáčku s vepřovými kuličkami:
Vepřové maso mleté 500 g
Cibule 1 ks
Česnek 2 stroužky
Strouhanka 50 g
Vejce 1 ks
Sůl
Pepř
Olej
Pro rajskou omáčku:
Cibule 1 ks
Česnek 2 stroužky
Rajčatový protlak 150 g
Rajčata plechovka 400 g
Cukr 1 lžička
Sůl
Pepř
Bazalka čerstvá nebo sušená
Recept:
1. Nejprve připravíme masové kuličky. V míse smícháme mleté maso, nadrobno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, strouhanku a vejce. Osolíme a opepříme. Rukama vytvoříme malé kuličky.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a kuličky zprudka opečeme dozlatova ze všech stran. Poté je vyjmeme a odložíme.
3. V témže oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a krátce restujeme.
4. Přidáme plechovku rajčat, cukr a bazalku. Osolíme a opepříme podle chuti. Omáčku povaříme asi 10 minut, občas promícháme.
5. Vrátíme masové kuličky do omáčky a dusíme vše společně dalších 10 minut.
Tipy pro dokonalou rajskou omáčku s vepřovými kuličkami:
Přidejte trochu mletého kmínu nebo majoránky do masové směsi pro zvýraznění chuti.
Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do omáčky trochu chilli papričky.
Rajskou omáčku můžete podávat s rýží, těstovinami nebo pečivem.
Pro bohatší chuť omáčky můžete použít směs několika druhů masa, například vepřové a hovězí.
Nezapomeňte na závěr přidat několik listů čerstvé bazalky pro svěží vůni.