Švestková galetka recept


Švestková galetka recept.

Švestková galetka je skvělým receptem na využití sezónních švestek a vytvoření lahodného dezertu. Je to rustikální otevřený koláč, který je jednoduchý na přípravu a může být podáván jak teplý, tak studený.

Ingredience:
Mouka pšeničná hladká
Máslo
Studená voda
Sůl
Cukr krupice
Švestky
Skrobová mouka nebo jiné zahušťovadlo
Citronová kůra
Mletá skořice

Recept:
Začneme přípravou těsta. Do mísy prosejeme mouku a přidáme špetku soli. Máslo nakrájíme na kostičky a přidáme k mouce. Směs rukama nebo mixérem zpracujeme do drobenky. Postupně přiléváme studenou vodu a mícháme, dokud se těsto nespojí do hladké koule. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odpočinout asi 30 minut.

Mezitím si připravíme náplň. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vyjmeme pecky. V míse smícháme švestky s cukrem, trochou skrobové mouky nebo jiného zahušťovadla, nastrouhanou citronovou kůrou a skořicí.

Vyválíme těsto na pomoučněné pracovní desce na kruh o průměru asi 30 cm. Přeneseme ho na plech s pečicím papírem. Na těsto naskládáme připravenou švestkovou směs, přičemž okraje těsta necháme volné, asi 5 cm od kraje.

Volné okraje těsta přehneme přes část náplně, aby vytvořily hraniční lem. Galetku pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 35-45 minut, dokud není těsto zlatavé a ovoce měkké.

Tipy:
Galetku můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
Přidání trochy mandlových lupínků do náplně dodá galetce zajímavou chuť a texturu.
Místo švestek můžete použít i jiné ovoce, jako jsou jablka, borůvky nebo meruňky.
Pokud máte rádi sladší dezerty, můžete přidat více cukru, nebo naopak pro méně sladkou variantu cukr ubrat.