Meruňkovo-angreštová marmeláda recept.
Ingredience pro meruňkovo-angreštovou marmeládu:
1 kg meruněk
500 g angreštu
750 g cukru
šťáva z jednoho citronu
Recept:
Meruňky omyjeme, rozpůlíme a odstraníme pecky. Angrešt také omyjeme a zbavíme stopky. Ovoce dáme do velkého hrnce a přidáme cukr a citronovou šťávu. Necháme chvíli odstát, aby ovoce pustilo šťávu.
Poté hrnec postavíme na střední plamen a obsah pomalu přivedeme k varu. Ovoce vaříme přibližně 40 až 50 minut. Během vaření občas promícháme a odstraňujeme pěnu, která se tvoří na povrchu.
Hotovou marmeládu ihned plníme do předem vyvařených sklenic, které pevně uzavřeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme tak vychladnout. Tímto způsobem dosáhneme lepšího zatáhnutí víček.
Tipy:
Pokud máte rádi hladkou marmeládu, můžete ovoce před vařením rozmixovat ponorným mixérem.
Pro zvýraznění chuti můžete přidat k ovoce hřebíček nebo kousek skořice během vaření.
Marmeládu je dobré uchovávat na chladném a tmavém místě, ideálně v sklepě nebo špajzu.