Krupičný svítek do polévky, recept


Krupičný svítek do polévky, recept.

Krupičný svítek do polévky je tradiční česká přísada, která dodává polévkám na objemu a chuťové zajímavosti. Připravuje se z mála surovin a je to rychlý způsob, jak obohatit běžnou polévku.

Ingredience
Na přípravu krupičného svítku potřebujete krupici, vejce, máslo a sůl.

Recept
Začněte tím, že si v misce rozšleháte vejce. Přidáte špetku soli a dobře promíchejte. Poté přidejte krupici a promíchejte, dokud nevznikne hustá směs. Pokud je směs příliš řídká, přidejte ještě trochu krupice. Následně do směsi vmíchejte trochu rozpuštěného másla pro lepší chuť a strukturu těsta. Těsto by mělo být dostatečně tuhé, aby drželo tvar, ale zároveň dostatečně měkké na to, aby se dalo snadno zpracovávat.

V hrnci přiveďte k varu vodu nebo vývar, ve kterém budete svítek vařit. Těsto vtlačte do lžíce a pomocí další lžíce nebo nože vytvořte malé noky, které opatrně sklouzněte do vroucí vody. Vařte několik minut, dokud svítky nevyplavou na povrch.

Tipy
1. Místo vody můžete pro vaření svítků použít i polévku, kterou právě vaříte. Tím získá svítek více chuti.
2. Krupičný svítek je možné ochutit různými bylinkami nebo kořením, které doplní hlavní chutě vaší polévky.
3. Tento svítek se hodí nejen do čirých, ale i do hustších krémových polévek.
4. Pokud chcete, aby byl svítek vzdušnější, přidejte do těsta trochu prášku do pečiva.
5. Pokud máte rádi sýr, můžete do těsta přidat trochu nastrouhaného tvrdého sýra pro bohatší chuť.