Směsný chlebík recept


Směsný chlebík recept.

**Ingredience pro směsný chlebík:**
Mouka pšeničná hladká 250 gramů
Mouka žitná 250 gramů
Voda 350 ml
Droždí čerstvé 25 gramů
Sůl 10 gramů
Cukr 1 lžička
Semínka dle chuti (např. slunečnicová, lněná)

**Recept:**
1. Ve vlažné vodě rozpusťte droždí a cukr a nechte pět minut odstát, aby droždí začalo pracovat.
2. Do velké mísy prosejte obě mouky a smíchejte je se solí.
3. Do suchých ingrediencí přidejte připravený kvásek a začněte hnětením. Pokud je těsto příliš suché, přilijte trochu vody, pokud naopak lepivé, přisypejte trochu mouky.
4. Po 10 minutách hnětení těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a formujte bochník.
5. Bochník umístěte na plech vyložený pečicím papírem a nechte na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
6. Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
7. Povrch bochníku můžete před pečením naříznout a posypat semínky.
8. Pečte v předehřáté troubě 30 až 35 minut, dokud chleba nezní dutě, když na něj klepnete na spodní straně.
9. Po upečení nechte chlebík vychladnout na mřížce.

**Tipy:**
- Pro více rustikální vzhled a chutnější kůrku můžete před pečením chlebík potřít vodou nebo vajíčkem.
- Experimentujte s různými druhy semínek nebo přidejte do těsta bylinky pro aromatičtější variantu.
- Chlebík skvěle chutná s máslem, domácími pomazánkami nebo jako doplněk k polévkám.