Polévka hrachová recept


Polévka hrachová recept.

Polévka hrachová je tradiční české jídlo, které se často podává během zimních měsíců. K její přípravě potřebujete následující ingredience

sušený hrách, asi 500 gramů

2 mrkve

1 petržel

1 malý celer

2 brambory

1 cibule

2 stroužky česneku

kousek uzeného masa nebo uzeniny

sádlo nebo olej

bobkový list

sůl a pepř

majoránka

mletý kmín

ocet nebo citronová šťáva pro dochucení

Postup přípravy hrachové polévky je následující

1. Hrách předejte přes noc ve vodě. Následující den vodu slijte a hrách důkladně propláchněte.

2. V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájený česnek, kmín a bobkový list a krátce osmahněte.

3. Přidejte nakrájené mrkve, petržel, celer a brambory, uzeninu a opláchnutý hrách. Vše promíchejte a zalejte vodou tak, aby byly ingredience ponořené.

4. Polévku vařte na mírném ohni, dokud nejsou všechny suroviny měkké, obvykle asi 1 až 1,5 hodiny. Během vaření případně dolijte vodu.

5. Jakmile jsou všechny suroviny vařené, část polévky můžete rozmixovat ponorným mixérem pro hladší konzistenci nebo ji nechat v rustikálním stylu.

6. Dochutíte solí, pepřem, majoránkou a ocet nebo citronovou šťávu.

7. Polévku podávejte teplou, ideálně s chlebem.

Tipy pro dokonalou hrachovou polévku

Použijte kvalitní sušený hrách, deje se, že starý hrách se vaří déle a hůře se rozvaří.

Místo vody můžete použít zeleninový nebo masový vývar pro bohatší chuť.

Polévku můžete ozvláštnit přidáním klobásy nebo jiné uzeniny během vaření.

Nechte polévku odstát přes noc, díky tomu bude druhý den chutnější, neboť se chutě lépe propojí.