Obyčejné domácí rohlíky recept


Obyčejné domácí rohlíky recept.

Ingredience pro obyčejné domácí rohlíky zahrnují mouku, vodu, droždí, sůl a cukr. Příprava začíná tím, že se ve vlažné vodě rozpustí droždí spolu s cukrem a nechá se asi 10 minut vzejít. Poté se přidá mouka a sůl a vše se promísí do hladkého těsta, které se vyklopí na pomoučenou pracovní plochu a důkladně se hněte, dokud není pružné. Těsto se pak nechá v míse, přikryté utěrkou, kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí se těsto rozdělí na menší kousky, z nichž každý se formuje do tvaru rohlíku. Rohlíky se pak kladou na plech vyložený pečicím papírem, kde se nechají ještě asi 20 minut kynout. Během této doby se rozehřeje trouba na 200 stupňů Celsia.

Před pečením se rohlíky potřou vodou nebo rozšlehaným vejcem pro lesklý povrch a mohou se posypat semínky nebo hrubozrnnou solí. Pečou se v předehřáté troubě 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé.

Tipy: Pro ještě lepší chuť a texturu můžete do těsta přidat trochu olivového oleje nebo másla. Pokud chcete, aby byly rohlíky křupavější, můžete do trouby umístit misku s vodou, která během pečení vytvoří páru. Rovněž důležité je těsto pořádně prohnětat, což zaručí, že rohlíky budou mít správnou texturu.