Kachna pečená s cibulí, jablky a bramborami recept


Kachna pečená s cibulí, jablky a bramborami recept.

Ingredience:

- kachna celá
- cibule
- jablka
- brambory
- sůl
- pepř
- majoránka
- česnek
- sádlo nebo olej

Recept:

Začněte tím, že kachnu důkladně očistíte a osušíte. Uvnitř i zvenku ji osolte, opepřete a posypte majoránkou. Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky a kachnu jím zevnitř vyložte. Cibule oloupejte a nakrájejte na čtvrtky, jablka omyjte, vykrojte jádřince a nakrájejte na větší kusy. Brambory oloupejte a pokud jsou velké, rozkrojte je na poloviny nebo čtvrtiny.

Pečicí formu nebo pekáč lehce potřete sádlem nebo olejem. Na dno vložte část cibule, jablka a brambory. Na ně položte připravenou kachnu a okolo ní rozložte zbytek cibule, jablka a brambory.

Kachnu pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů. Během pečení kachnu několikrát přelijte vypečenou šťávou, aby byla kůže krásně křupavá a maso šťavnaté. Celkový čas pečení závisí na velikosti kachny, ale obvykle trvá 1,5 až 2 hodiny.

Tipy:

- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do břišní dutiny kachny přidat pár snítek tymiánu nebo rozmarýnu.
- Jablka zvolte spíše kyselá, která přidají zajímavý kontrast k mastné chuti kachny.
- Pokud máte rádi hodně křupavou kůžičku, posledních 20 minut pečení můžete zvýšit teplotu na 200 stupňů a kachnu nechat dopečít bez přikrytí.
- Pečení v zakrytém pekáči pomůže, aby maso zůstalo šťavnatější, ale pro finální křupavost je dobré pekáč odkrýt.