Zeleninová polévka s čočkou recept.
Ingredience pro zeleninovou polévku s čočkou:
olivový olej
1 cibule
2 stroužky česneku
2 mrkve
1 petržel
1 malý celer
2 brambory
150 g červené čočky
1 lžička mletého kmínu
1 lžička sladké papriky
sůl a pepř dle chuti
1,5 l zeleninového vývaru
několik listů čerstvého špenátu nebo baby špenátu
Recept na přípravu:
Na troše olivového oleje si osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, lehce osmahneme a ihned přidáme na kostičky nakrájené mrkve, petržel, celer a brambory. Zeleninu chvíli restujeme, než se začne lehce opékat.
Přisypeme červenou čočku, kmín a papriku, osolíme a opepříme a vše promícháme. Zalijeme zeleninovým vývarem a necháme vařit na mírném ohni asi 20 až 30 minut, dokud nejsou všechny ingredience měkké.
Nakonec do polévky vmícháme čerstvý špenát a necháme zavadnout. Polévku můžeme dochutit citronovou šťávou nebo trochou bílého octa pro zvýraznění chuti. Podáváme teplou s kouskem čerstvého chleba.
Tipy:
1. Pokud máte rádi pikantnější polévku, přidejte k paprice trochu chilli.
2. Polévku můžete zahustit přidáním dalších brambor nebo použitím hrubší čočky, která se nerozvaří.
3. Červenou čočku nemusíte před vařením namáčet, ale je dobré ji před přidáním do polévky propláchnout.
4. Pro zvýraznění chuti můžete na závěr přidat trochu kvalitního olivového oleje nebo kousky avokáda.
5. Tato polévka je výborná i druhý den, kdy se chutě ještě více spojí.