Ořechový chlebíček recept


Ořechový chlebíček recept.

Ingredience pro ořechový chlebíček:
mouka pšeničná hladká 350 gramů
cukr krupice 50 gramů
droždí čerstvé 20 gramů
mléko 150 mililitrů
máslo 30 gramů
vejce 1 kus
sůl 1 lžička
ořechy vlašské 100 gramů

Recept:
Začneme přípravou kvásku. Droždí rozdrobíme do malé mísy, přidáme lžičku cukru a trochu teplého mléka. Mícháme, dokud se droždí nerozpustí, a necháme asi 15 minut stát, aby kvásek začal pracovat. Ve větší míse smícháme mouku, zbytek cukru a sůl. V mírně ohřátém mléce rozpustíme máslo a přilijeme k mouce. Přidáme vejce a kvásek a začneme hníst těsto. Hnětení by mělo trvat asi 10 minut, dokud není těsto hladké a pružné. Ořechy nasekáme na menší kousky, přidáme do těsta a důkladně zapracujeme. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí těsto ještě jednou prohněteme, vložíme do vymazané formy na chléb a necháme na teplém místě ještě asi 30 minut kynout. Předehřejeme troubu na 180 stupňů a pečeme chlebíček 35 až 40 minut. Hotový chlebíček necháme vychladnout na mřížce.

Tipy:
Experimentujte s různými druhy ořechů nebo kombinací vlašských, lískových a mandlí pro různé chuťové varianty.
Můžete přidat lžíci medu pro jemnější sladkost a pěkný lesk chlebíčku.
Pokud máte rádi kořeněnější varianty, přidejte do těsta trochu skořice nebo muškátového oříšku.
Pro křupavější kůrku před pečením potřete povrch chlebíčku rozšlehaným vejcem.
Můžete vyzkoušet těsto připravit i s polohrubou moukou pro hrubší texturu chleba.