Smetanové květákové těstoviny se šunkou recept


Smetanové květákové těstoviny se šunkou recept.

Ingredience pro smetanové květákové těstoviny se šunkou:
200 g těstovin (ideálně penne nebo farfalle)
1 malý květák (asi 500 g)
150 g vařené šunky nakrájené na kostičky
200 ml smetany na vaření
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl a pepř podle chuti
muškátový oříšek (nepovinné)
olej nebo máslo pro smažení
50 g strouhaného sýra (parmezán nebo podobný)

Recept na přípravu smetanových květákových těstovin se šunkou:
1. Květák očistíme a rozdělíme na menší růžičky. Ty následně uvaříme v osolené vodě do měkka. Vodu nevyléváme, může se hodit pro rozředění omáčky.
2. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme. Na pánvi na troše oleje nebo másla zpěníme cibuli dozlatova, přidáme česnek a krátce osmahneme.
3. Přidáme nakrájenou šunku a necháme chvíli smažit, aby se krásně prohřála a získala trochu barvy.
4. Uvařené květákové růžičky přidáme k šunce na pánev a vše společně promícháme.
5. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a můžeme přidat trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Omáčku necháme na mírném ohni zhoustnout. Pokud je omáčka příliš hustá, můžeme ji trochu rozředit vodou, ve které se vařil květák.
6. Mezitím si uvaříme těstoviny dle návodu na obalu.
7. Uvařené těstoviny scedíme a přidáme do pánve s omáčkou. Vše důkladně promícháme, aby se těstoviny obalily omáčkou.
8. Na závěr přidáme strouhaný sýr a promícháme, dokud se nerozpustí a spojí s omáčkou.

Tipy pro dokonalé smetanové květákové těstoviny:
- Na zvýraznění chuti můžete do omáčky přidat kromě muškátového oříšku také trochu citronové šťávy nebo kapku bílého vína.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do omáčky trochu chilli papričky nebo pár kapek tabasca.
- Tento recept můžete snadno přizpůsobit i pro vegetariány – stačí vynechat šunku nebo ji nahradit vegetariánskou alternativou.
- Pro zdravější variantu omáčky můžete použít místo smetany na vaření například smetanu z ovesného nebo mandlového mléka.