Vánoční rybí polévka recept.
Vánoční rybí polévka je tradiční české jídlo, které se často podává jako první chod na Štědrý den. Zde je návod, jak ji připravit.
Ingredience:
- 1 kg rybích hlav a očištěných kostí, nejlépe z kapra
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 kousek celeru
- 1 cibule
- 10 kuliček celého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- Sůl podle chuti
- 100 ml bílého vína
- 2 lžíce octa
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 žloutek
- 250 ml smetany na vaření
- Citronová šťáva podle chuti
- 100 g kapra nebo jiné bílé ryby na malé kousky
Postup:
1. Nejdříve očistěte rybí hlavy a kosti. V hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
2. Přidejte hrubě nakrájenou mrkev, petržel a celer. Restujte, dokud zelenina lehce nezměkne.
3. Přidejte rybí hlavy a kosti, opepřete, přidejte nové koření, bobkové listy a osolte. Zakryjte a nechte na mírném ohni podusit asi 10 minut.
4. Zalijte vodou, přidejte ocet a bílé víno. Polévku vařte na mírném ohni asi 30 minut.
5. Polévku sceďte přes jemné síto nebo plátýnko, aby byla co nejčistší.
6. Jíšku připravte z mouky a trochy vody, smíchejte do hladka. Jíšku pak za stálého míchání přilévejte do čisté, horké polévky a vařte dalších 10 minut, aby se ztratila chuť mouky.
7. V míse rozmíchejte žloutek se smetanou a pomalu přilévejte do polévky za stálého míchání (polévka nesmí vařit, aby se směs nesrazila).
8. Nakonec přidejte na malé kousky nakrájenou rybu a nechte ji v polévce jen prohřát.
9. Dochutíme citronovou šťávou a podáváme.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat i kousek zázvoru nebo trochu česneku.
- V případě, že máte raději hustší polévky, můžete přidat před vařením více zeleniny nebo rybího masa.
- Polévku můžete podávat s chlebem nebo jako samostatný chod.
Tato rybí polévka je ideální způsob, jak zahájit vánoční večeři, a přináší na stůl tradiční českou chuť.