Čočka se zelím a uzeným recept.
Ingredience:
čočka 200 g
zelí bílé 500 g
uzené maso 300 g
cibule 1 kus
česnek 2 stroužky
sádlo 2 lžíce
bobkový list 1 kus
kmín mletý 1 lžička
sůl podle chuti
pepř mletý podle chuti
ocet jablčný 1 lžíce
cukr krupice 1 lžíce
Recept:
Čočku důkladně propláchni a nech ji namočenou přes noc. Druhý den vodu slij a čočku uvař do měkka v čisté vodě, asi 20 minut. Mezitím na sádle osmahni nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidej prolisovaný česnek, kmín a bobkový list a krátce osmaž. Uzené maso nakrájej na kostičky a přidej k cibuli. Smaž asi 5 minut. Zelí nakrájej na tenké proužky, přidej k masu na pánvi a restuj 10 minut. Poté přidej ocet a cukr, promíchej a duš pod pokličkou asi 20 minut, dokud zelí nezměkne. Nakonec vmíchej uvařenou čočku, osol a opepř podle chuti a dobře promíchej. Povař celé jídlo ještě asi 5 minut, aby se chutě spojily.
Tipy:
- Místo bílého zelí můžeš použít i kysané zelí, což dodá jídlu výraznější chuť.
- Pokud chceš, aby byla čočka se zelím méně tučná, můžeš místo sádla použít olej.
- Pro zvýraznění chuti můžeš přidat na konec vaření trochu majoránky nebo tymiánu.
- Toto jídlo chutná skvěle i druhý den, případně ho můžeš podávat s chlebem nebo pečivem.