Rajčatová polévka s bazalkou a česnekem recept.
Rajčatová polévka s bazalkou a česnekem je klasická a velmi oblíbená polévka, která skvěle chutná jak v letních měsících, tak i jako zahřívací jídlo v zimním období.
Ingredience
Budete potřebovat následující suroviny: rajčata, nejlépe zralá a šťavnatá, cibuli, česnek, čerstvou bazalku, olivový olej, sůl, pepř a trochu cukru na dochucení. Dále pak zeleninový vývar nebo vodu a možná i smetanu pro krémovější konzistenci.
Recept
Začněte tím, že si připravíte zeleninu. Rajčata umyjte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte olivový olej a na něm zpěňte nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte česnek a krátce restujte, aby se uvolnil jeho aroma. Poté přidejte nakrájená rajčata, trošku soli, pepř a cukr a vše dobře promíchejte.
Vše zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou tak, aby byla zelenina pokrytá. Polévku vařte na mírném ohni, dokud rajčata nezměknou a nezačnou se rozpadat. Během vaření můžete přidat několik listů čerstvé bazalky pro zvýraznění chuti.
Jakmile je zelenina měkká, polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Pokud preferujete řidší polévku, můžete přidat více vody nebo vývaru. Pro krémovější texturu lze přidat trochu smetany. Polévku dochuťte solí a pepřem podle potřeby.
Tipy
Pro intenzivnější chuť můžete rajčata před přidáním do polévky upéct v troubě s olivovým olejem, solí a bylinkami, což jim dodá karamelizovanou chuť. Rajčatovou polévku můžete podávat s čerstvým pečivem, ideálně s křupavou bagetou nebo domácím chlebem. Také můžete polévku ozdobit lžičkou smetany, několika listy bazalky nebo troškou olivového oleje. Polévku servírujte teplou, ale v létě se může podávat i chlazená jako osvěžující gazpacho.
Rajčatová polévka je jednoduchá na přípravu a její základní verzi můžete kdykoli obohatit o další ingredience jako je mrkev, paprika nebo chilli pro pikantnější variantu.