Zelí nadívané fašírované recept


Zelí nadívané fašírované recept.

Zelí nadívané fašírované je tradiční české jídlo, které spojuje chutě zelí a masové směsi. Je to skvělá volba pro oběd nebo večeři.

Ingredience
Pro přípravu potřebujete následující suroviny
- 4 velké listy zelí
- 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- 50 g rýže
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř podle chuti
- 100 ml vody nebo vývaru
- 2 lžíce oleje

Recept
1. Nejprve připravíme listy zelí. Zelí blanšírujeme ve vroucí vodě asi 3 minuty, aby byly listy dostatečně měkké na to, aby se daly snadno ohýbat bez toho, aby se trhaly.
2. Mezitím si připravíme náplň. Na pánvi na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
3. Do mísy dáme mleté maso, přidáme osmahnutou cibuli s česnekem, vejce, uvařenou a ochlazenou rýži, majoránku, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme.
4. Na každý list zelí položíme část masové směsi a pečlivě zabalíme do tvaru balíčku.
5. Připravené balíčky vkládáme se švem dolů do pekáčku nebo hlubší pánve.
6. Přidáme trochu vody nebo vývaru, aby během pečení zelí nemělo tendenci vysychat.
7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut.

Tipy
- Před blanšírováním můžete z listů zelí opatrně odstranit tuhý střední žebírek, což usnadní balení.
- Zkuste do masové směsi přidat vaše oblíbené bylinky nebo koření pro dodatečnou chuť.
- Pro ještě šťavnatější nadívané zelí můžete na dno pekáčku přidat plátky cibule nebo rajčat, které vytvoří příjemnou omáčku.
- Servírujte s bramborovou kaší nebo chlebem a užijte si tradiční český pokrm plný chuti.