Ořechový závin z cizrny recept


Ořechový závin z cizrny recept.

Ingredience na ořechový závin z cizrny:
mouka pšeničná hladká 500 g
droždí čerstvé 30 g
cukr krupice 30 g
mléko 250 ml
máslo 50 g
sůl špetka
náplň:
cizrna vařená 150 g
ořechy mleté 100 g
máslo 50 g
cukr moučka 80 g
skořice 1 lžička
rozinky 50 g (nemusí být)
máslo na potření závinu

Recept na ořechový závin z cizrny:
V míse smíchejte mouku, cukr a špetku soli. Uprostřed mouky udělejte důlek, do kterého rozdrobíte droždí. Přilejte vlažné mléko a nechte droždí asi 10 minut pracovat. Poté přidejte rozpuštěné máslo a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravte náplň. Cizrnu rozmixujte na hladkou kaši. V míse smíchejte cizrnu, mleté ořechy, rozpuštěné máslo, cukr moučka, skořici a pokud chcete, přidejte rozinky.
Když je těsto nakynuté, rozválejte ho na pomoučněné ploše na obdélník. Rovnoměrně rozetřete náplň na těsto, nechte okraje volné asi 2 cm. Závin zrolujte a spoje pečlivě zatlačte.
Přeneste závin na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia zhruba 35–40 minut, dokud není závin zlatavý.
Tipy pro dokonalý ořechový závin z cizrny:
Použijte kvalitní mleté ořechy pro intenzivnější chuť.
Těsto bude pružnější a lepší, pokud bude kynout na teplém místě bez průvanu.
Cizrnu můžete nahradit jinou luštěninou, například červenou čočkou, pro jinou variantu chuti.
Rozinky přidávejte podle chuti, můžete použít i jiné sušené ovoce jako je třeba sušené švestky nebo datle.
Závin můžete po upečení potřít medem nebo posypat moučkovým cukrem pro sladší vrstvu.
Nezapomeňte nechat závin po upečení chvíli odpočinout, bude se lépe krájet.