Bramborové nudle recept


Bramborové nudle recept.

Bramborové nudle jsou tradiční české jídlo, které se dá připravit z několika základních ingrediencí. Jsou to brambory, mouka, vejce a sůl. Toto jednoduché, ale chutné jídlo může být podáváno s různými omáčkami nebo jen s máslem a bylinkami.

Ingredience
Na přípravu bramborových nudlí budete potřebovat následující ingredience: 1 kg brambor, 300 g hladké mouky, 1 vejce, špetku soli.

Recept
Brambory nejprve důkladně umyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Nestrávenou vodu z brambor vymačkejte. Přidejte mouku, vejce a sůl. Vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, můžete přidat trochu mouky.

Na pomoučené pracovní ploše těsto rozdělte na několik částí a vyválejte z nich dlouhé válečky. Ty nakrájejte na menší kousky, které můžete ještě dodatečně tvarovat do podoby nudlí.

V hrnci přiveďte vodu k varu a osolte ji. Nudle vkládejte do vroucí vody a vařte je, dokud nevyplavou na povrch, což obvykle trvá jen několik minut. Pak nudle vyjměte pomocí cedníku.

Tipy
Bramborové nudle můžete podávat s různými omáčkami, jako je například gulasch, nebo je můžete jen jednoduše orestovat na pánvi s máslem a posypat čerstvými bylinkami, jako je petrželka nebo pažitka. Také se skvěle hodí k masovým pokrmům jako příloha. Pro zpestření chuti můžete do těsta přidat trochu strouhaného sýra nebo jemně nakrájený špenát.

Bramborové nudle jsou skvělou alternativou k tradičním těstovinám a díky své jednoduchosti a variabilitě si je oblíbíte v mnoha kulinářských variacích.