Zeleninové lazaně recept.
Zeleninové lasagne jsou skvělou alternativou klasického receptu s masem. Pokud hledáš způsob, jak zařadit do svého jídelníčku více zeleniny, tento recept je pro tebe ideální.
Ingredience
Na přípravu zeleninových lasagní budeš potřebovat následující ingredience
plátky lasagne (mohou být i předvařené)
1 malá cuketa
1 malý lilek
1 červená paprika
200 g špenátu
1 cibule
2 stroužky česneku
400 g konzervovaných rajčat v kusech nebo passata
150 g mozzarelly
50 g parmazánu
sůl a čerstvě mletý černý pepř
olej
Na bešamelovou omáčku
50 g másla
4 lžíce hladké mouky
500 ml mléka
muškátový oříšek
sůl a bílý pepř
Recept
1. Předehřej troubu na 190 °C. Nakrájej zeleninu (cuketu, lilek, papriku) na menší kousky. Osmaž cibuli dozlatova, přidej nakrájený česnek, cuketu, lilek a papriku a restuj do změknutí.
2. Přidej špenát a chvíli restuj, dokud nezměkne. Pak vmíchej rajčata nebo passata, osol a opepři podle chuti a nech mírně bublat na mírném ohni, aby se chutě spojily.
3. Mezitím si připrav bešamelovou omáčku. Rozpusť máslo, přidej mouku a za stálého míchání vař asi minutu. Postupně přidávej mléko, stále míchej, aby se předešlo vzniku hrudek. Dochutí muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Omáčka by měla být hladká a krémová.
4. Vezmi zapékací mísu a vrstvi do ní ingredience lasagne začínaje zeleninovou směsí, pak plátky lasagne, bešamel a nakonec sýr. Opakuj vrstvení, dokud nejsou všechny ingredience spotřebované. Zakonči vrstvou bešamelu a posypej parmazánem.
5. Peč v předehřáté troubě asi 45 minut, dokud nebude vrch krásně zlatý a bublající.
6. Nech lasagne před podáváním chvíli odpočinout, aby se snadněji krájely.
Tipy
- Pro ještě bohatší chuť můžeš do zeleninové směsi přidat také trochu sušeného bazalka nebo oregana.
- Pokud chceš, aby byly lasagne bezlepkové, použij bezlepkové lasagne plátky.
- Mozzarella a parmazán můžeš nahradit jakýmkoli tvrdým sýrem, který se dobře taví.
- Lasagne můžeš připravit i s předem uvařenými plátky lasagne, což zkrátí dobu pečení.
- Připravené lasagne můžeš také zmrazit a uchovat na pozdější příležitosti.