Zelenina Hasselback s čočkovým salátem recept


Zelenina Hasselback s čočkovým salátem recept.

Ingredience pro zeleninu Hasselback:

malé brambory
červená řepa
mrkev
olivový olej
sůl
pepř
čerstvé bylinky jako je rozmarýn nebo tymián

Ingredience pro čočkový salát:

čočka
cibule
česnek
mrkev
zeleninový vývar
olivový olej
sůl
pepř
čerstvá petržel nebo koriandr
ocet nebo citronová šťáva

Recept:

Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Dobře umyjte veškerou zeleninu. Brambory, červenou řepu a mrkev nakrájejte podélně na tenké plátky, ale ne až do konce, aby zelenina držela pohromadě ve tvaru vějíře. Zeleninu Hasselback potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte nasekanými bylinkami. Pečte v troubě asi 40 minut nebo dokud nejsou zeleniny měkké a křupavé.

Mezitím si připravte čočkový salát. Na pánvi na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek dozlatova. Přidejte nakrájenou mrkev a čočku. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud čočka není měkká, asi 20 minut. Ochutnejte solí a pepřem. Nakonec salát okyslete octem nebo citronovou šťávou a při podávání posypte čerstvou petrželí nebo koriandrem.

Tipy:

Pro ještě lepší chuť můžete do zeleniny Hasselback přidat stroužky česneku nebo plátky parmazánu. Můžete také použít různé typy čočky pro různé textury a barvy v salátu. Nezapomeňte, že doba vaření čočky se může lišit v závislosti na jejím typu.