Valašská kyselica recept


Valašská kyselica recept.

**Ingredience pro Valašské kyselicu:**
Brambory, kysané zelí, údené maso, cibule, česnek, majoránka, sůl, pepř, kmín, hladká mouka na zápražku, mast nebo olej.

**Recept:**
Nejprve si připravte vývar z údeného masa, které necháte vařit ve vodě, dokud není měkké. Přidejte do vývaru pokrájené brambory a vařte, dokud nejsou téměř měkké. Mezitím na pánvi na troše masti nebo oleje osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte na jemno nakrájený česnek, kmín a majoránku a krátce osmahněte. Přidejte kysané zelí a krátce poduste. Pak zelí přidejte k bramborám s masem. Vše vařte do měkkosti brambor. Na závěr připravte zápražku z mouky a masti nebo oleje, kterou rozpustíte, přidáte mouku a za stálého míchání vytvoříte světlou jíšku. Jíšku přilijte do kyselice, dobře promíchejte a nechte provařit, aby se zápražka uvařila a polévka zhoustla. Před podáváním dochuťte solí a pepřem.

**Tipy:**
- Pro intenzivnější chuť použijte kvalitní domácí kysané zelí.
- Maso můžete nahradit klobásou nebo jiným údeným masem podle vaší chuti.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do polévky trochu mleté papriky nebo chilli.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo s krajícem chleba potřeným máslem.