Roláda bez lepku recept


Roláda bez lepku recept.

Ingredience pro roládu bez lepku zahrnují 4 vejce, 120 gramů cukru, 120 gramů bezlepkové mouky (například směs rýžové a kukuřičné mouky), lžičku prášku do pečiva a špetku soli. Na náplň můžete použít marmeládu, šlehačku nebo čokoládový krém podle vaší chuti.

Recept na přípravu rolády bez lepku začíná oddělením žloutků od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Bílky se solí ušlehejte do tuhého sněhu. Do žloutkové směsi postupně přidávejte bezlepkovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsiusa asi 10 až 12 minut.

Po upečení roládu vyklopte na vlhký kuchyňský ručník posypaný cukrem, pečicí papír opatrně odstraňte a roládu zatím nechte zchladnout pod čistým kuchyňským ručníkem. Jakmile je těsto vlažné, rozetřete na něj vybranou náplň a pomocí ručníku roládu opatrně zatočte. Nechte ji chvíli v chladu ztuhnout.

Tipy pro dokonalou roládu:
1. Při míchání těsta buďte opatrní, aby se bílkový sníh nesrazil, a tím se zachoval objem těsta.
2. Roládu pečte krátce, aby nebyla suchá a lehce se s ní pracovalo při balení.
3. Před plněním nechte těsto dostatečně vychladnout, ale ne tak, aby bylo úplně studené, jinak se může při balení lámat.

S roládou bez lepku si můžete hrát s různými náplněmi a každou příležitost tak proměnit v jedinečný gastronomický zážitek.