Křehký, výjimečně dobrý makový koláč recept.
Ingredience:
Hladká mouka 250 gramů
Máslo 125 gramů
Práškový cukr 70 gramů
Žloutek 1
Kypřicí prášek do pečiva 1 čajová lžička
Mák mletý 200 gramů
Mléko 200 mililitrů
Cukr krupice 80 gramů
Vanilkový cukr 2 balíčky
Špetka soli
Recept:
Nejdříve si připravte těsto. Do mísy prosejte mouku s kypřicím práškem a přidejte špetku soli. Přidejte změklé máslo, práškový cukr a žloutek. Všechno společně rukama zpracujte do hladkého těsta, které následně zabalíte do potravinové fólie a necháte odpočinout v chladničce asi 30 minut.
Mezitím si připravte makovou náplň. Do hrnce nalijte mléko, přidejte mletý mák, krupicový cukr a vanilkový cukr. Tuto směs zahřívejte na mírném ohni a míchejte, dokud náplň nezhoustne. Pak odstavte z ohně a nechte trochu vychladnout.
Vyjměte těsto z chladničky a dvě třetiny těsta rozválejte na velikost formy, kterou jste si připravili. Těsto položte do formy a vytvořte na něm okraje. Na připravené těsto rovnoměrně rozprostřete makovou náplň.
Zbylé těsto rozválejte a nakrájejte na proužky, které použijete k vytvoření mřížky na povrchu koláče. Proužky těsta pečlivě ukládejte přes makovou náplň.
Koláč pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 30 minut, nebo dokud není povrch krásně zlatavý.
Tipy:
Před pečením můžete těsto potřít rozšlehaným vejcem, díky čemuž bude mít koláč krásně zlatavý lesk.
Pro intenzivnější chuť můžete do makové náplně přidat rozinky nebo nasekané ořechy.
Nezapomeňte nechat koláč po upečení dobře vychladnout, lépe se pak krájí a mák lépe vynikne svou chutí.