Stracciatella recept


Stracciatella recept.

Stracciatella je klasická italská polévka, která pochází z regionu Lazio. Jedná se o jednoduchou kuřecí vývarovou polévku s vejci a parmazánem, která je obzvláště oblíbená v chladnějších měsících. Zde je recept, jak ji připravit, a několik tipů pro její ideální podání.

Ingredience
1 litr kuřecího vývaru
2 vejce
40 g parmazánu, nastrouhaného
muškátový oříšek
sůl
čerstvě mletý černý pepř

Recept
Nejdříve přiveďte kuřecí vývar k varu v hlubokém hrnci. Mezitím ve středně velké misce rozšlehejte vejce společně s nastrouhaným parmazánem. Do směsi přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku, sůl a černý pepř dle chuti.

Jakmile je vývar horký, pomalu do něj vlijte směs vajec a sýra, přitom stále míchejte, aby se vejce nesrazila, ale vytvořila jemné nitky. Vařte na mírném ohni ještě asi jednu minutu, neustále míchajte.

Tipy
Stracciatella polévku podávejte horkou, ideálně čerstvě připravenou. Je výborná s kouskem čerstvého chleba nebo jako lehký oběd či večeře. Muškátový oříšek dodává polévce jemnou vůni a chuť, ale pozor na jeho množství – stačí opravdu jen špetka.

Tato polévka je skvělá pro ty dny, kdy potřebujete něco rychlého a zahřívajícího. Je jednoduchá na přípravu a zároveň lahodná a útulná.