Dobrý makovec recept.
Ingredience na dobrý makovec zahrnují mouku, cukr, vejce, mléko, droždí, máslo, mak a trochu soli. Navíc můžeš přidat citronovou kůru pro zvýraznění chuti a vanilkový cukr pro sladší aroma.
Pro přípravu těsta nejprve rozpustí máslo a necháš ho vychladnout. Ve větší míse smícháš mouku, cukr a špetku soli. V jiné nádobě rozmícháš droždí s trochou mléka a cukru, necháš asi 10 minut, aby droždí začalo pracovat. Pak směs přiliješ do mísy s moukou, přidáš zbytek mléka, rozpuštěné máslo, vejce, citronovou kůru a vanilkový cukr. Vše důkladně zpracuj do hladkého těsta, které pak necháš na teplém místě kynout asi hodinu.
Mezitím si připravíš náplň. Mak zaliješ horkým mlékem a necháš ho nabobtnat. Poté přidáš cukr, můžeš přidat i trochu mleté skořice nebo kakaa pro hlubší chuť.
Kynuté těsto rozdělíš na dvě poloviny. Jednu polovinu vyválíš a položíš do vymazané a moukou vysypané formy. Na těsto rovnoměrně rozetřeš makovou náplň a přikryješ druhou polovinou těsta, kterou také vyválíš. Necháš ještě asi 30 minut kynout.
Pečeš v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsiusových, asi 35-45 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu. Po upečení necháš makovec chvilku vychladnout, než ho vyklopíš z formy.
Tipy pro lepší makovec: Použij kvalitní mletý mak, což výrazně ovlivní chuť celého koláče. Můžeš do těsta přidat i trochu rumu pro zajímavější chuťový rozměr. Pokud máš rád vláčné těsto, přidej do něj při zpracování lžíci zakysané smetany. Po upečení můžeš makovec posypat moučkovým cukrem pro krásný vzhled a trochu sladší chuť.