Nákyp rýžový se zavařeninou recept.
Ingredience pro rýžový nákyp se zavařeninou:
Mléko - 500 ml
Rýže krátkozrnná - 150 g
Sůl - špetka
Cukr krupice - 2 lžíce
Vanilkový cukr - 1 balíček
Zavařenina dle chuti - 150 g
Máslo - na vymazání formy
Ve vejci - 2 ks
Tuk a strouhanka na vysypání formy
Recept na přípravu rýžového nákypu se zavařeninou:
1. V hrnci přiveďte k varu mléko spolu se špetkou soli. Přidejte rýži a vařte na mírném ohni, dokud rýže není měkká a většina mléka není vsáknuta. To obvykle trvá asi 20 minut.
2. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a vymažte pekáč máslem.
3. K uvařené rýži přidejte cukr, vanilkový cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
4. Nechte rýži trochu vychladnout a pak do ní vmíchejte rozšlehané vejce.
5. Polovinu rýžové směsi rozprostřete v připraveném pekáči. Na rýži rovnoměrně rozetřete zavařeninu a přikryjte zbytkem rýžové směsi.
6. Povrch nákypu můžete posypat trochou cukru pro karamelizovaný efekt.
7. Pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut, nebo dokud povrch nákypu nezíská zlatavou barvu.
8. Nákyp nechte před podáváním chvíli vychladnout.
Tipy pro dokonalý rýžový nákyp:
- Pro zvýšení krémovitosti můžete do rýže přidat trochu smetany nebo mascarpone na konci vaření rýže.
- Pokud máte rádi ovoce, můžete mezi vrstvy přidat čerstvé ovoce, jako jsou maliny nebo borůvky.
- Pro křupavější vrchní vrstvu můžete na nákyp před pečením posypat drobenku z másla, mouky a cukru.
- Nákyp podávejte teplý nebo vlažný, případně s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.