Hráškový krém recept


Hráškový krém recept.

Hráškový krém je lahodná a jednoduchá polévka, která se hodí jak na běžný den, tak i pro speciální příležitost. Zde je postup, jak připravit hráškový krém, včetně ingrediencí a užitečných tipů.

Ingredience
500 g mraženého hrášku
1 středně velká cibule
2 stroužky česneku
500 ml zeleninového vývaru
100 ml smetany na vaření
sůl a čerstvě mletý černý pepř
olivový olej
čerstvá mátová nebo bazalková listy pro ozdobu

Recept
Nejprve si oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli a česnek. V hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje a na něm začneme restovat cibuli. Jakmile cibule začne zlátnout, přidáme česnek a chvíli restujeme. Poté do hrnce přidáme mražený hrášek. Vše promícháme a necháme na mírném ohni chvíli restovat. Poté zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme, dokud hrášek není měkký, což obvykle trvá asi 10 minut.

Jakmile je hrášek měkký, polévku rozmixujeme ponorným mixérem přímo v hrnci, dokud není krémově hladká. Poté přidáme smetanu, promícháme a opět přivedeme k varu. Ochutnáme a podle potřeby přidáme sůl a černý pepř.

Tipy
Pro zvýraznění chuti můžete do polévky přidat trochu citronové šťávy nebo trochu strouhaného parmazánu před podáváním.
Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do polévky chilli papričku nebo trochu paprikového prášku.
Pro dekoraci a dodání svěží chuti můžete před podáváním posypat polévku čerstvě nasekanými bylinkami jako je bazalka nebo máta.

Hráškový krém je skvělý s čerstvým pečivem nebo topinkami. Užijte si jeho jemnou a krémovou chuť.