Mexická zeleninová polévka recept.
**Ingredience**
kukuřice z konzervy nebo mražená, asi 1 šálek
červená paprika, 1 kus, nakrájená na kostičky
cibule, 1 malá, nakrájená nadrobno
česnek, 2 stroužky, jemně nasekaný
rajčata v konzervě, 400g
černé fazole, 1 konzerva, opláchnuté a okapané
vývar, zeleninový nebo kuřecí, asi 1 litr
koriandr, čerstvý, nasekaný, podle chuti
chilli paprička, 1 kus, jemně nasekaná (volitelné)
sůl a pepř podle chuti
olivový olej
kukuřičné tortilly, nakrájené na proužky a opečené pro podávání
avokádo, nakrájené na kostičky, pro podávání
limetková šťáva, pro podávání
**Recept**
1. Na velké pánvi na středním ohni rozehřejte trochu olivového oleje. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, osmahněte dozlatova.
2. Přidejte nakrájenou červenou papriku a chilli papričku (pokud používáte) a restujte další 2 minuty.
3. Přidejte rajčata z konzervy, kukuřici, černé fazole a vývar. Důkladně promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti.
4. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte na mírném ohni vařit asi 20 minut.
5. Před podáváním vmíchejte čerstvý koriandr.
6. Polévku podávejte s opečenými proužky tortilly, kostičkami avokáda a pokapáním limetkové šťávy.
**Tipy**
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat kousky grilovaného kuřete nebo krevety.
- Pro vegetariánskou verzi se ujistěte, že použijete zeleninový vývar.
- Přidání kukuřičného škrobu rozpuštěného ve vodě do polévky ji může zahustit, pokud preferujete hustší konzistenci.
- Nebojte se experimentovat s kořením; kouřená paprika nebo kumin přidají zajímavý rozměr.
- Pokud máte rádi ostré jídlo, zvyšte množství chilli papričky nebo přidejte trochu horké omáčky před podáváním.