Perníkový koláč recept


Perníkový koláč recept.

Ingredience pro perníkový koláč:

- 250 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 100 ml mléka
- 100 g másla nebo rostlinného tuku
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce medu

Recept na přípravu perníkového koláče:

1. Nejdříve si připravte formu na pečení, kterou vymažte trochou másla a vysypte hladkou moukou.
2. V míse smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a perníkové koření.
3. V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo s medem. Po rozpuštění nechte směs chvíli vychladnout.
4. Do mísy s suchými ingrediencemi přidejte rozpuštěné máslo s medem, vejce, mléko a jedlou sodu. Vše důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
5. Hotové těsto vlijte do připravené formy a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut, nebo dokud koláč není upečený (ověřte špejlí).
7. Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout v formě, pak jej vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy pro dokonalý perníkový koláč:

- Perníkové koření si můžete připravit sami smícháním skořice, hřebíčku, zázvoru, muškátového oříšku a kardamomu.
- Pro vláčnější koláč můžete do těsta přidat nastrouhané jablko nebo hrušku.
- Pro extra lesk můžete hotový koláč potřít medem nebo jemnou vrstvou máslové polevy.
- Perníkový koláč je ještě chutnější druhý den, když se chutě krásně propojí.

Dobrou chuť!