Kouzelný pomerančový / citronový koláč recept


Kouzelný pomerančový / citronový koláč recept.

Kouzelný pomerančový / citronový koláč

Ingredience:
- 150 g moučkového cukru
- 120 g másla
- 4 vejce
- 120 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- šťáva a kůra z 1 velkého pomeranče nebo 2 citronů
- 400 ml mléka
- špetka soli

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. V míse smíchejte moučkový cukr a změklé máslo do hladka.
3. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky postupně přidávejte do másla s cukrem a dobře promícháváte.
4. Přidejte mouku smíchanou s kypřicím práškem, šťávu a kůru z pomeranče nebo citronů a vše dobře promíchejte.
5. Pomalu vmíchejte mléko, dokud nezískáte hladké těsto.
6. V jiné míse ušlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh.
7. Opaktně a jemně vmíchejte sníh do těsta.
8. Vlijte těsto do vymazané a moukou vysypané formy.
9. Pečte v předehřáté troubě asi 45–60 minut, než koláč zpevní a povrch zezlátne.
10. Nechte koláč před podáváním vychladnout.

Tipy:
- Pro intenzivnější citrusovou chuť použijte kombinaci pomerančové a citronové šťávy/kůry.
- Koláč je hotový, když do něj zapíchnete špejli a vyjde suchá. Kvůli vlhké konzistenci koláče může být těžší určit, zda je již pečený.
- Podávejte s čerstvým ovocem nebo šlehačkou pro ještě lepší chuť.
- Pro krásný zlatavý povrch můžete koláč před koncem pečení posypat trochou cukru.