Plněné papriky ve smetanové omáčce recept


Plněné papriky ve smetanové omáčce recept.

Plněné papriky ve smetanové omáčce jsou klasickým a oblíbeným jídlem české kuchyně. Tento pokrm kombinuje sladkou chuť paprik, výraznou chuť masové náplně a krémovou smetanovou omáčku. Zde je jednoduchý návod, jak si připravit tento lahodný pokrm.

- Ingredience
- 4 velké červené papriky
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g rýže
- 200 ml smetany na vaření
- 400 ml rajčatového protlaku nebo passaty
- 2 lžíce oleje
- Sůl
- Pepř
- Paprika (sladká nebo uzená)
- Petřželka nebo čerstvý koriandr na ozdobu

- Recept
1. Papriky omyjte, odstraňte vrchní části a vyjměte semena. Ujistěte se, že jsou uvnitř čisté.
2. V míse smíchejte mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, rýži, sůl, pepř a papriku podle chuti. Důkladně promíchejte.
3. Tuto směs použijte k naplnění paprik. Otvorem naplňte každou papriku připravenou masovou směsí.
4. V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej a krátce na něm osmahněte zbývající cibuli dozlatova. Přidejte rajčatový protlak nebo passatu, trochu vody a nechte chvilku povařit.
5. Do omáčky opatrně vložte naplněné papriky, přikryjte a na mírném ohni dušte asi 40 minut. Papriky by měly být měkké, ale stále držet tvar.
6. Když jsou papriky měkké, přidejte smetanu, promíchejte a nechte omáčku ještě chvilku povařit. Dle potřeby dochuťte.
7. Hotové plněné papriky podávejte s omáčkou a posypte čerstvou petrželkou nebo koriandrem.

- Tipy
- Rýži přidejte do masové směsi syrovou; během vaření se uvaří a absorbuje šťávy z masa a omáčky, což přidá na chuti.
- Pokud máte rádi pikantnější verzi, přidejte do masové směsi nebo omáčky trochu chilli.
- Pro hustší omáčku můžete přidat lžíci rajčatového protlaku nebo mouky rozpuštěné v troše vody.
- Tento pokrm se výborně hodí k podávání s chlebem nebo pečivem, kterým si můžete omáčku příjemně zamáčet.

Příprava tohoto pokrmu může být trochu časově náročnější, ale výsledek stojí za to!