Špenátová polévka s pórkem recept.
Ingredience:
- 500 g čerstvého špenátu
- 1 velký pórek
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Muškátový oříšek na dochucení (volitelné)
- Na ozdobu: krutony nebo čerstvé bylinky
Recept:
1. Pórek důkladně omyjte a nakrájejte na tenké kolečka. Česnek oloupejte a nasekejte.
2. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej a na středním ohni zpěňte pórek s česnekem asi 5 minut, dokud nezměknou, ale nezhnědnou.
3. Přidejte očištěný a hrubě nakrájený špenát. Pokud nevejde vše najednou, přidávejte postupně, jak špenát změkne a zmenší svůj objem.
4. Jakmile špenát zavadne, zalijte zeleninovým vývarem a přivedete k varu. Vařte na mírném ohni 10 minut.
5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém.
6. Vraťte polévku na sporák, přilijte smetanu a promíchejte. Přiveďte skoro k varu, ale nevařte. Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem a případně muškátovým oříškem.
7. Polévku podávejte teplou, ozdobte krutony nebo čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Pro veganskou verzi polévky smetanu nahraďte rostlinnou smetanou nebo kokosovým mlékem.
- K polévce se výborně hodí opečený chléb nebo česnekové krutony pro zvýšení chuti a textury.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do polévky trochu chilli vloček nebo čerstvého chilli papričky při vaření.
- Muškátový oříšek dodá polévce jemnou a unikátní chuť, ale přidávejte ho opravdu šetrně.