Mrkvová polévka s fazolemi recept


Mrkvová polévka s fazolemi recept.

Ingredience:

- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 500g mrkve, oloupané a nakrájené na kostky
- 1 litr zeleninového vývaru
- 400g konzervovaných bílých fazolí, propláchnutých a okapaných
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petržel nebo koriandr pro ozdobení (volitelné)

Recept:

1. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a restujte do zlatova, asi 5 minut. Poté přidejte rozdrcený česnek a restujte další 1 minutu.

2. Přidejte nakrájenou mrkev do hrnce a promíchejte. Vše nechte restovat asi 5 minut, dokud mrkev nezačne měknout.

3. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu, přikryjte hrnec a nechte polévku pomalu vařit asi 20 minut, nebo dokud mrkev není měkká.

4. Přidejte propláchnuté bílé fazole a mletý zázvor. Polévku promíchejte a nechte ji na mírném ohni ještě 10 minut. Ochutnejte a podle potřeby dochutíte solí a pepřem.

5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru, dokud nedosáhnete požadované konzistence.

6. Polévku servírujte do talířů nebo misek a ozdobte čerstvou petrželí nebo koriandrem.

Tipy:

- Pro výraznější chuť můžete přidat do polévky trochu kari koření nebo kurkumy společně se zázvorem.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do polévky špetku červené papriky nebo pár kapek oblíbené pálivé omáčky.
- Pro krémovější konzistenci můžete do polévky přidat trochu kokosového mléka místo vody.
- Tato polévka se skvěle hodí jako zahřívací jídlo do chladných dnů a je výborná i na druhý den, kdy se chutě ještě více propojí.