Borůvkový koláč - jednoduchý a výborný recept


Borůvkový koláč - jednoduchý a výborný recept.

Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 125 g másla
- 75 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- 300 - 400 g borůvek (mohou být i mražené)
- 2 lžíce hrubé mouky (na borůvky)
- 2 lžíce cukru (na posypání borůvek)

Recept:
1. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli.
2. Přidejte máslo nakrájené na kousky a vše rukama zpracujte do hrubé směsi.
3. Do směsi rozklepněte vejce a zpracujte těsto, dokud není hladké. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat malé množství studené vody.
4. Těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na velikost formy, do které budete koláč péct.
5. Formu na koláč vymažte máslem a vyložte těstem.
6. Borůvky promíchejte s hrubou moukou (aby neklesly na dno) a rozprostřete je na těsto.
7. Celý koláč posypte cukrem.
8. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 - 30 minut, nebo dokud není povrch koláče zlatavý a borůvky jsou měkké.

Tipy:
- Pokud používáte mražené borůvky, není třeba je předem rozmrazovat. Jen je promíchejte s trochou víc mouky, aby nepromokly těsto.
- Pro extra křupavou kůrku můžete před pečením posypat koláč drobenkou z másla, mouky a cukru.
- Koláč chutná skvěle s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
- Aby byl koláč ještě lahodnější, můžete do těsta přidat lžíci citronové šťávy nebo kůru pro svěží chuť.